Okul İhtiyaçları.. Çocuklarımı Okul Alışverişine Dahil Etmelimiyim?.
Okul İhtiyaçları.. Çocuklarımı Okul Alışverişine Dahil Etmelimiyim?
Bir devlet kurumunda memur olarak çalışıyorum. Her okul ders yılının başında okul ihtiyaçlarını satın almak için avans talebinde bulunuyoruz. Okul önlüğü, çantalar, öğrenim ücretleri vs araç gereçler. buna rağmen alınan avans yetmiyor. Bu nedenle ev bütçesini kısmak zorunda kalıyoruz. Daha da zoru çocuklar bizi daima fiyat olarak pahalı masrafların içine koyuyorlar. Bunu, içinde bulunduğumuz darlığı fark etmeden yapıyorlar. Bazı bayan arkadaşlarım okul alış verişinde onları yanımda götürmememi tavsiye ettiler. Aslında onları yanımda götürmemin nedeni bu meselenin bizi ilgilendirdiği kadar onlarıda ilgilendiriyor olmasındandır. Acaba hangisi daha doğru, arkadaşlarımın tavsiyesimi, yoksa benim bakış açımmı?
Cevap:
Okul sezonu özellikle ülkemizde tüm aileleri strese sokan dönemlerden biridir. Eğitim sürecini hak ettiğinden daha fazla gösteren. Bizim için etrafımızda ağır işleyen bir çember niteliğindedir. Sıkıntılarımızı artıran. özelliklede küresel anlamda fiyat artışları ki hayatın tüm ihtiyaçlarını kapsaması nedeniyle acilen değişmesi gereken bir çemberdir.
Gelişmiş ülkelerde hükümetler ücretsiz, insancıl, insana yakışır ve uygun eğitim hizmeti veriyorlar. Ayrıca bazıları okul önlüğü, ücretsiz yemek, araç gereç ve tıbbi bakım hizmeti de vermekteler. Tabiki özel dersleri veya abartılı araç gereç talepleri yok. Çocukların ve öğrencilerin ailelerine karşı nezaketli bir tutum içerisindeler. Öğretmen ailelere yük olmaması için öğrencinin asgari nelere ihtiyaç duyacağını dahi onlara haber vermektedir.
Ülkemizde öğretmen öğrenciye sanki başka gezegende yaşıyormuş gibi bir tavır takınır. İnsanların sıkıntılarına duyarsız, onun dışında onun gibi onlarcası olduğunuda unutarak pekçok talepte bulunuyorlar. Diğer tarafta çok sayıda çocuğu olan bir ailenin herbirinin eve benzer listeler getirmesi çekilen sıkıntıyı tarif edilemeyecek kadar büyük bir hale getiriyor.
Aileler ise bu zor durumu avans talepleri ve borç almak ile aşmaya çalışıyorlar. Toptantancıları, ucuz satan yerleri araştırarak veya daha düşük kalitedeki araç gereçleri tercih ederek veya bütün bunların tamamını uygulayarak üzerlerindeki maddi baskıyı azaltmaya çalışıyorlar.
Çocukların okul alışverişine katılma konusuna gelince katılıp katılmamaları ailenin takdirindedir. Her ikisininde faydalı ve zaralı yanları vardır. Katılmaları psikolojik eğitimlerine fayda sağlayacaktır. Psikolojik olarak orada bulundukları için mutlu olacak, insanları alışveriş yaparken görmeleri ve kendileride alışveriş yapacak olmaları onları sevindirecektir. Pazarlar bayram günleri kadar sevinçle doludur. Buda onlarda okul yılına keyifle başlamalarını sağlayan iyi bir psikolojik etki bırakıyor. Ancak dezantajlarıda vardır. Çocukların mantıklı olmayan ve iyi düşünülmemiş tercihleri aileyi mali yönden bir ikilem içine sokmaktadır.
Okul alışverişine çocukların katılmaması konusuna gelirsek, satın alma ve harcamalarda hesaplı davranma gibi avantajları vardır. İhtiyaç olanları almayla yetinme, çocukların baskısı olmadan ucuz alternatifler arama fırsatı bulmak gibi. Ancak çocuklar kendilerini ilgilendiren bir olayı yaşamaktan mahrum kalması gibi dezavantajlarıda vardır. Ailece yapılan böyle bir etkinliğe katılmaktan geri kalacaklardır. Bu onlarda ki sorumluluk duygusunu azaltacak. Aileden, bulundukları durumdan ve koşullarından ayrı şekilde hareket etme gibi olumsuz etkileri olacaktır. Böylece talepleri ailenin gücünü aşacak. Ailenin içinde bulunduğu sıkıntıları hissedemeyecek ve netice olarak ailenin imkanlarının ölçüsünden bihaber olacaktır. Bunun nedenide deminde açıkladığımız gibi ailece yapılan etkinlik birlikteliğinden gerikalmaktır.
Tüm çocuklarımızın, öğrencilerimizin, velilerimiz ve öğretmenlerimizin yeni ders yılını kutlar, bu münasebetle yeni ders yılının sizlere ve tüm islam ümmetine daha verimli ve külfetsiz olmasını temenni ederiz.
.