EVLİLİK SORUNLARI ÇOCUKLARIN GERGİNLİĞİNE NEDEN OLUR MU?

Biri yedi yaşında, diğeri beş yaşında iki çocuğum var. Kocam hamdolsun iyi bir aileden, namaz kılan ve kuran hafızı bir kişidir. Fakat bana ve çocuklarıma karşı çok serttir. Benimle ve iki çocuğumla sürekli kavga ediyor. Çocukların kendisiyle çekişmesine, ağlamak, gülmek ve oyun oynamak gibi nedenlerle seslerini yükseltmelerine tahammül edemiyor, çok kızıyor. Onları sert bir şekilde dövüyor. Sürekli beni suçluyor ve çocukların diğer çocuklar gibi sakin olmadıklardan ötürü şikâyet ediyor. Çoğu zaman onları susturmamı veya dövmemi istiyor. Onları değiştirmeye çalıştım. Çocukların karakterlerini değiştirmek hiç kolay değil, onlar benim kendilerine ne demek istediğimi anlayacak akıl seviyesinde değiller. Daha tehlikelisi büyük çocuğum öfke nöbetleri geçirmeye başladı. Sinirden kişilik bozukluğuyla kafasını duvara vuruyor. Ben hayretler içerisindeyim. Ortalık biraz sakinleşsin diye çocuklarım ile birlikte ailemin yanına gidip ondan biraz uzaklaşmaya çalışıyorum. Fakat döner dönmez eşimin kızgınlığı ve onlarla çekişmesi yeniden başlıyor ve ben artık yoruldum.

Kocam 6 ay önce işini kaybetti ve vaktin çoğunu evde geçiriyor.

Soru: Benim ve kocam arasındaki görüş ayrılıları, yedi yaşındaki oğlumun gerginlikte bu seviyeye ulaşma nedeni midir? Ve onların birbirleriyle kavgaları ve sert davranmaları aile içindeki gerilime verdikleri bir tepki midir? Ailede ki bu gerginlik hali tedavi edilebilir mi? Büyük oğlumun vardığı bu durumun bir tedavisi var mıdır?

Cevap:

  • Çocukluk dönemi bir kişinin hayatında, oluşum ve şekillenme başlangıcının en önemli aşaması olarak kabul edilir. Bu dönemin neticesiyle kişi sağlıklı veya hasta olur. Bütün psikolojik hastalıklar hemen hemen bu dönemin tabiatını doğru anlayamama, gereklerini yerine getireme neticesinde ortaya çıkmaya başlar. Yanlış anlaşılmasının ana nedeni de, eşler arasında meydana gelen ailevi anlaşmazlıklardır.      
  • Çocuklar aile içinde yaşarken, bu anlaşmazlığa uzaktan veya yakından maruz kalırlar. Onun alevi ile dağlanırlar ve şekillenmelerinde etkileri uzayıp gider. Kökleri uyumsuzluklar nedeniyle zayıflamış, duvarları günlük bağrışmalarla çatlamış bir aile yapısında yaşayan çocuk; sakinliğini ve istikrarının tehdit edildiğini hisseder. Etrafında cereyan eden tüm olayları sakin, sessiz ve şaşkın bir şekilde izler. Herhangi bir infiale kapılmaz ve tepkide göstermez. Ancak olaylar hafızasında yer eder.
  • Böylece çocukların psikolojik durumları kötüleşir. Anne ve babalarının uyuşmalarına ve çatışmalarının sertliklerine şahit olduklarından duyguları etkilenir. 
  • Ayrıca ebeveynlerin arasındaki çatışmanın çocukları etkilediğinin ciddi belirtileri vardır. Ebeveynlerin yanlış davranışları ve aile huzursuzluğu gerçekten de çocukların kişilik ve davranışlarını etkileyebilmektedir. Bu ciddi etkiler arasında şunlar bulunmaktadır:
  1. Çocukların disiplinlerinin bozulması ve anne babalarının emirlerini umursamamaları
  2. Ebeveynler hakkında kötü düşünme.
  3. Gelişim sürecini durdurma: Batı toplumlarında yapılan bazı çalışmalar, ebeveynlerin aile içerisinde çatışmasının çocuğun gelişim sürecini durdurduğunu ve problemlerin çıktığını göstermiştir. Örneğin: çocuğun iştahının kesilmesi, bazı salgı bezlerinin dengesizliği nedeniyle sindirim sisteminin yavaşlaması, yine ebeveynlerin çatışması çocuğun hastalık anında iyileşme süresinin uzamasına, sağlığına geç kavuşmasına ve bazı komplikasyonlara sebep olur.
  4. Sapkın sosyal davranışlar edinme: Ebeveynlerin uyumsuzluğu ve çatışması çocukların sosyal davranışlarında sapkınlıklara zemin hazırlar.
  5.  Maneviyatın yok edilmesi: ebeveynlerin birbirleriyle çatışması çocukların maneviyatının bozulmasına ve içlerinde kaygı ve huzursuzluklara yol açar.
  6. Çocukların kendilerini güvende hissetmemeleri: Çocukların en önemli manevi ihtiyaçlarından biri olan güven duygusunu ona ihtiyaç hissettikleri vakitte çocuklara bunu sağlamak gerekir. Evli çiftlerin anlaşmazlığı bu duygunun doyuma ulaşmasının önünde bir engel olduğunu görürüz.
  7. Çocukların gözünde ebeveynlerin veya onlardan birinin imajının bozulması: anne baba arasındaki çatışma çocuğa zarar verir. Ve sahip olduğu anne baba imajını ve hayatını olumsuz yönde etkiler.
  8. Özgüven zayıflaması.
  9. Evde çocukların gerginliği ve isyanının artması

 

Size şunu söyleyebilirim kıymetli kardeşim: sorunun kaynağı siz ve eşiniz arasındaki ilişkinin doğasındadır. Eğer sizin ilişkinizde sular durulursa hızlı bir şekilde olmasa bile çocuklarda da durulacaktır. Sizlerden içlerindeki kırgınlıkları onaracak bazı tedavilere ihtiyaç duyacaklar ve sonrasında Allah’ın izniyle çocuklarınız iyi olacaktır.

 

Birçok ailenin gergin olmasının nedeni olan eşinin işsizlik meselesini, eşinin mizacı ve sertliğini bir şey demeden geçemeyeceğiz. Bir iş bulmasına yardımcı olmalısın. Akraba ve dostlara söylenebilir. Veya küçükte olsa bir dükkân veya beraber yürütebileceğiniz bir ofis vs. açma konusunda kafa yormalısın.

 

Ayrıca hızlı bir şekilde çocuklarını bir psikoterapiste göstermelisin. Allah’ın izniyle onun çocukların tedavisinde size bazı oyun vs. tavsiyeleri olacaktır.

 

.

اقراءة المزيد من مواضيع

متعلقة بالقسم