ترجمات

Eğitim… Yeni Bir Neslin İnşasında Müslüman Kardeşlerin Sığındığı Kale

Bilimsel yöntemin de belirttiği gibi insan doğasıyla ilgilenmenin en iyi yöntemi ve insan doğasını iyiye yönelik değişimini özel araçlarla sağlamak eğitimin en önemli özelliğidir. Müslüman Kardeşler hareketi salih bir neslin yetişmesi için eğitimi bir vesile olarak kullanır.

 

Hasan El-Benna ve Eğitim

Müslüman Kardeşlerin kurucusu Hasan el-Benna davetinin aşamalarını belirlerken, davetini tanımlayarak başladı. Daha sonra oluşum ve Müslüman fert, Müslüman aile ve Müslüman toplumu meydana getirecek bir eğitim modelini önerdi. En sonunda da Müslüman bir hükümet ve İslam’ın hakimiyetini yayma ile tamamlanacak bir eğitim modeli…

Hasan el-Benna önerdiği eğitim modelinin bazı özelliklerini belirleyerek şöyle diyordu: “Ümmetlerin oluşumu, halkaların eğitimi emellerin gerçekleşmesi, prensiplerin öncelenmesi ancak yüksek azimli ruhların gerçekleştirebileceği bir durumdur. Bunun da bazı özellikleri olması gerekir: Zayıflığın uğramadığı güçlü bir irade, güçlü bir vefa duygusu, cimriliğin yanaşmadığı bir fedakarlık, başlangıcı iyi belirlenmiş ve hatadan arındırılmış ona iman edilmiş bir güç…

Cemaatlerin öncelikle temiz birr uh ve düzgün bir halaka sahip fertler yetiştirmesi gerekir.Kendi nefislerini sadece teorik bilgilerle ıslah etmeye kalkanlar, ancak kendilerini kandırmış olurlar. Sadece teorinin olmadığı aynı zamanda o teorinin pratiğe yansımış güzel örneklerini göstermek gerekir.Allah’a bağlı, gece namazlarını kendine rehber edinmiş bir pratiklik…

Sonra İhvan’ın belirlediği hedefe ulaşmanın tek yolunun eğitimden geçtğini çöyle açıkladı: İhavan’ın en öncelikli önemsediği mesele; sahih bir eğitim modelidir.Bu sahih eğitim ile faziletli nefisler ortaya çıkacak, ahlaklı bireyler çoğalacak ve ümmete kaybedilmiş onurunu ve izzetini geri iade edecektir.

Müslüman Kardeşler bu doğrultuda kedi hedeflerini gerçeklşetirmek için eğitime sıkı sıkı sarılmışlardır. Amil olan kişinin İslamın emir ve yasaklarına uyması ve bunu toplumda şu şekillerde yaymasıdır: Gece okulları, yayınlar, seminerler, Kur’an Kursları….

İhvan eğitim için özel bir birim kurarak, eğitim programı, eğitim araçları belirleyerek ferdin ahlaki ve imani gelişimine katkı sunmuştur. İhvan, Menheç Risalesi ve Eğitim Risalesini temel esas alarak yönetmelikler ve sistemler oluşturmuştur.

 

İhvan’ın Kullandığı Eğitim Araçları

İhvan’ın Kullandığı Eğitim Araçları Çeşit Çeşittir

  • Usre: Birkaç fertten oluşan bir grubun haftalık bir araya gelip, islami ve beşerî ilimlerin öğrenildiği sistemdir. Usrenin üç erkanı vardır. Bunlar; tanışma, anlayış ve bütünleşmedir. Usre aynı zamanda ferdin ruhi, imani, ibadi, fikri ve sosyal yönden yükselişini, Resulullah ve sahabesi gibi yapmak istemektedir.
  • Ketibe: Birkaç usrenin bir gece bir araya gelerek Menheç’te belirtiltiği şekilde toplanmasıdır. Ketibenin amacı Kur’an okunması ve Kur’an’ın anlamına odaklanarak, zikir çekilerek, salavatlar getirilerek, gece namazlarıyla imani sohbetlerle nefislerin arınması ve ruhi yönüne ehemmiyet göstermektir.
  • Kamp: İhvan’ın önerdiği eğitim modeli insan yapısının tüm yönlerini kapsayan bir eğitim modelidir. O, hem akli hem ruhi hem de bedeni yöne ehemmiyet gösterir. Kampta tüm bu yönlere yönelerek eğitilmeleri sağlanır. Gece namazı, teheccüt, Kur’an tilaveti, dualar ve zikirlerle ruhi yön, dersler, sohbetler ile akli yön, spor müsabakaları, savunma sporları ile de bedeni yön geliştirilir.
  • Gezi: Cemaatin kullandığı eğitim araçlarından biri de gezilerdir. Gezilerle nefislerin rahatlaması, sabrı ve sebatı öğrenmektir.
  • Devreler: İslami ilimler, ilmi konular veya farklı alanlarda özel oturumlardır.
  • Sempozyum

 

Bazı Örnekler:

Bizler bu önerilen eğitim modelinden geçenlerin haberlerini okuduyup dinlediğimizde, bunların insarı nasıl etkilediğini, onları olumlu manada ne şekilde değiştirdiklerini ve ıslah ettiklerini çok net bir şekilde görebiliriz.

İşte bu örnek nesil bu davayı ve ıslah metodunu omuzladı. İbadet ile cihadı birleştirdiler, hakkı zalimlerin karşısında gür bir seda ile haydırdılar.

Bu hakkı haykırıp zalimlere karşı gelmelerinin en büyük örneği Filistin toprakların zalim siyonistlere karşı ümmetin en büyük davası olan Filistin davasını savunmalarıdır. Ayrıca emperyalistlerin işgal ettiği her Müslüman beldede isyan bayrağını İhvan medresesinde yetişmişolanların açtığını görürüsün. İhvan medresesindeki eğitimi alıp o medreseden çıkanların dünyanın farklı farklı bölgelerinde çalışıp mücadele ettiğini görürüsün.

 

.

اقراءة المزيد من مواضيع

متعلقة بالقسم